تفاوت سود بانکی،سود سهام ،استیک کردن و ماینینگ

ITEREST
مطالب آموزشی

تفاوت سود بانکی،سود سهام ،استیک کردن و ماینینگ

تفاوت سود بانکی،سود سهام ،استیک کردن و ماینینگ به زبان ساده

در ابتدا باید یادآور شویم هیچ یک از مطالب این سایت توصیه مالی و سرمایه گذاری نمی باشد و متشکریم که مسئولیت معاملات و سرمایه گذاری های خود را از نظر سود و زیان و البته مسائل شرعی، شخصا میپذیرید.

سود بانکی

باید گفت که کار بانکهای ایران به این نحو است که به عنوان وکیل از طرف سپرده گذاران، سپرده آنها را به صورت قرار دادهای شرعی (مضاربه، مشارکت و غیره) در اختیار وام گیرندگان که در واقع طرف قرار داد و عامل و مجری آن هستند، قرار می دهند و براساس قراداد سودی را به عنوان علی الحساب و در نهایت بصورت قطعی پرداخت می کنند؛

بانک – براساس تعاریف جهانی – یک بنگاه اقتصادی واسطه است. پول را از کسانی که نیازی ندارند به عنوان سپرده می گیرد و به آنها سود می‌پردازد. از سوی دیگر کسانی که پول نیاز دارند – مثلا تولیدکنندگان – به بانک می‌روند و تقاضای وام می‌کنند. بانک همان سپرده‌ها را به متقاضیان وام می‌دهد و در قبالش سود می‌گیرند (اصطلاحا درآمد مشاع)

سود بانک از اختلاف سود سپرده و سود تسهیلات است. فرض کنید که یک بانک یک میلیون تومان سپرده را با سود ۲۰ درصد بگیرد، یک وام یک میلیون تومانی با بهره ۳۰ درصدی به یک متقاضی بدهد. درآمد بانک از همین ۱۰ درصد اختلاف است که باید از آن هزینه‌هایش را از جمله حقوق کارکنان و هزینه‌های اداری و غیره را پرداخت کند و در نهایت به سود برسد.

تا اینجا فهمیدیم که طبق قانون و تعاریف جهانی سود سپرده گذاری از درآمد مشاع به سپرده گذاران پرداخت می شود. (سرمایه شما که به آن نیازی ندارید در قالب وام به همسایه شما که نیازمند آن پول است پرداخت شده و ایشان بابت آن به بانک سود می دهد و بانک پس ازمحساباتی آن سود را به دست شما می رساند.)

در ایران، نرخ سود تسهیلات (وام‌ها) بین ۲۰ تا ۳۰ درصد است (بسته به نوع وام و موسسه وام دهنده). سوال این است که وقتی بانک‌ها یا موسسات مالی به سپرده‌ها سودهای بالای ۲۰ درصد می‌دادند، و روی وام‌ها بهره‌ای نزدیک به همان ۲۰ درصد می‌گرفتند، چطور سود می‌کردند. پاسخ این است که سود نمی‌کردند! بلکه از مسیرهای دیگر درآمد داشته و این زیان را جبران کرده اند (اصطلاحا درامد غیر مشاع) ، وگرنه دچار بحران مالی ‌شده و ارزش سهامشان در بورس تهران از دست می‌رفت.  وضعیت واسطه‌گری بانک‌های ایران – تا جایی که اطلاعات موجود است – بهتر از این نیست.

اینکه درآمد بانک‌ها از وام‌هایی که داده‌اند کمتر از هزینه پرداخت سود سپرده است، بخشی هم مربوط به وام‌هایی است که وصول نشده‌اند که در آمارهای بانک مرکزی زیر عنوان “تسهیلات غیر جاری” آمده است. این نوع مطالبات شامل مطالبات سررسید گذشته، معوق و مشکوک الوصول است. سهم این نوع وام‌ها که نه تنها برگشتی برای بانک ها ندارد بلکه باعث هزینه است، پارسال به ۱۰ درصد از کل تسهیلات داده شده رسید. این رقم براساس تازه‌ترین آمار بانک مرکزی ایران در خرداد امسال به ۹۳ هزار میلیارد تومان (حدود ۲۸ میلیارد دلار) رسیده است.(آمار سال 96 می باشد)

سود نقدی سهام یا (Dividend Per Share: DPS)

 

سود نقدی سهام که آن را با  DPS نشان می‌دهند، بیان‌گر مبلغی است که شرکت از محل سود محقق‌شده به سرمایه‌گذاران خود در پایان هر سال مالی پرداخت می‌کند. البته این نکته به معنای آن نیست که همه شرکت‌ها باید در پایان سال مالی سودی را تحت عنوان سود هر سهم بین سهامداران خود تقسیم ‌کنند، زیرا ممکن است شرکتی در یک سال مالی زیان‌ده باشد و یا این‌که تصمیم مجمع عمومی سالیانه بر این باشد که سودی بین سهامداران تقسیم نگردد. چرا که به هر میزان سود نقدی که به سهامدار پرداخت می‌شود، ارزش قیمتی هر سهم به همان میزان کاهش می‌یابد.

سود نقدی یا DPS به چه سهامدارانی پرداخت می‌شود؟

سود نقدی و یا DPS به سهامدارانی تعلق می‌گیرد که در زمان برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه، سهام شرکت را خریداری کرده باشند. و این امر به معنی این است که تفاوتی ندارد سهامدار، چند روز پیش از تشکیل مجمع سهام شرکت را خریداری کرده و یا چند روز پس از تخصیص سود، سهام خود را به فروش می‌رساند.

DPS چه زمانی پرداخت می‌شود؟

قانون تجارت بیان می‌کند درصورتی که در مجمع عمومی عادی سالیانه، تقسیم سود تصویب شود شرکت موظف است حداکثر تا ۸ ماه از زمان تصویب، سود تقسیمی را به سهامداران پرداخت کند.

سود سهام تقسیمی را چگونه می‌توان دریافت کرد؟

دریافت سود سهام به دو روش زیر امکان‌پذیر است که بسته به شرایط مد نظر شرکت، متفاوت خواهد بود:

  1. واریز به حساب بانکی سهامدار
  2. مراجعه سهامدار به یک بانک خاص برای دریافت سود سهام

چگونه می‌توان از مقدار سود سهام و روش پرداخت آن اطلاعاتی کسب کرد؟

برای آن‌که بتوانید به اطلاعات سود نقدی سالیانه سهام شرکت مورد نظر دسترسی پیدا کنید، دو راه دارید:

  1. تماس با امور سهام شرکت مورد نظر.
  2. مراجعه به سایت کدال.

اگر مراجعه به سایت کدال را برای دریافت اطلاعات مورد نظر خود انتخاب می‌کنید، باید مراحل زیر را طی نمایید:

  1. وارد سایت www.codal.ir شوید.
  2. روی منوی”جستجوی اطلاعیه” کلیک کنید.
  3. در فیلد نماد،”نماد بورسی شرکت” را بنویسید.
  4. برای گزینه نوع اطلاعیه روی”زمان بندی پرداخت سود” کلیک نمایید.
  5. در نهایت روی دکمه”جستجوی اطلاعیه‌ها “در پایین فرم کلیک کنید.
  6. اگر اطلاعیه‌ای از طرف شرکت ارسال شده باشد، نشان داده خواهد شد که روبروی اطلاعیه، با کلیک روی آیکون‌ها، “بصورت فایل pdf یا عکس” اطلاعات را دانلود کنید.
  7. توجه داشته باشید که نحوه دریافت سود در اطلاعیه، ذکر شده است.

DPS را چگونه می‌توان از طریق سایت کدال مشاهده کرد؟

برای آن‌که بتوانید میزان سود نقدی هر سهم را در سایت کدال مشاهده کنید، همان‌طور که در تصویر زیر قابل رؤیت است باید سراغ فیلد خلاصه تصمیمات مجمع عمومی سالیانه بروید. 

 

میزان سود نقدی سال مالی پیشین هر شرکت‌ تصویب می‌شود.

  • رقم مربوط به DPS در جدول “میزان سود” در فایل گزارش قابل مشاهده می باشد.

ماینینگ یا الگوریتم اثبات کار (Proof Of Work: POW)

انجام یک تراکنش در بلاک چینی مانند بیت کوین، مستلزم طی شدن مراحل زیر می باشد:

تراکنش ها در یک فضای دیجیتالی بنام بلاک وارد می شوند. ماینرها، صحت و معتبر بودن تراکنش های ارسالی را تائید می کنند. ماینرها برای پیدا کردن جواب معادله ریاضی وارد یک فرآیند رقابتی می شوند. به اولین نفری که به جواب برسد، مقدار مشخصی از پاداش داده می شود. تراکنش های تائید شده در قالب یک بلوک جدید به زنجیره اصلی متصل می شوند.

یکی از روش‌های اجماع در رمز ارزها الگوریتم اثبات کار یا POW است که برای تایید تراکنش‌ها، تولید بلوک و حفظ امنیت شبکه بلاک چین به کار گرفته می‌شود. اصول اساسی کار یک معمای پیچیده ریاضی است که وجود راه حل برای آن قابل اثبات است و برای حل آن نیروی پردازشی کامپیوتری زیادی به کار گرفته می‌شود که به همین دلیل استفاده از این روش اجماع برق و قدرت پردازشی زیادی را هدر می‌دهد. مشهورترین کاربرد این الگوریتم در شبکه بیت‌کوین و اتریوم است؛ در زمینه امنیت نیز این نوع الگوریتم اجماع تا حد ممکن ضد هک طراحی شده و حمله به شبکه مستلزم انرژی و هزینه بسیار زیادی است که انگیزه حملات به آن را از بین می‌برد.

استیکینگ یا گواه اثبات سهام (Proof of Stake: POS )  

استیکینگ به فرآیندی گفته می‌شود که فرد با در اختیار گذاشتن دارایی‌های خود برای آن شبکه، به انجام عملیات‌های بلاکچین کمک می‌کند. در واقع در این روش افراد با دارایی خود، امنیت شبکه را تامین می‌کنند، ضمن این فرآیند، به دارنده دارایی،‌ پاداش داده می‌شود.

در آپدیتهای جدید استیکینگ شما می توانید با استیک کردن یک ارز ، ارز دیگری را پاداش بگیرید، برای مثال در استخرهای استیکینگ PancakeSwap شما با استیک کردن ارز Cake میتوانید ارز BNB استخراج کنید.

مزایای استیکینگ چیست ؟

افزایش امنیت و ثبات بلاکچینی که از آن پشتیبانی می‌کند

نیاز نداشتن به دستگاه‌های استخراج (ماینر)

استیکینگ یک درآمد غیرفعال است

کمک به کاهش مصرف انرژی

استیکینگ یک منبع درآمد قابل پیش‌بینی است که میتوانید سود خودتان را از استیک ارز مورد نظر محاسبه کنید و برای استیکینگ آن تصمیم بگیرید. ارزهای استیک شده تنها تحت تاثیر نوسانات قیمت بازار قرار دارند (برخلاف دستگاه‌های ماینر که بعد از مدتی کارایی و ارزش خودشان را از دست میدهند و ممکن است نیاز به تعمیرات و سرویس‌های دوره‌ای داشته باشند)

توضیح بیشتر:

 

 

برای درک بهتر فرآیند استیکینگ باید بابرخی از مفاهیم ابتدایی گواه اثبات سهام (PoS) در بلاک چین آشنا باشید.

 Proof of stake یکی از دو الگوریتم رایج برای رسیدن به اجماع در یک شبکه بلاک چین است. به اجماع رسیدن یعنی یک شبکه بلاک چین بتواند با حذف نهاد متمرکز ناظر، صحت اطلاعات را به طریقی بررسی کند. زمانیکه تراکنش به شبکه ارسال می‌شود، نودهای فعال در شبکه شروع به تایید این تراکنش‌ها می‌کنند تا مطمئن شوند شخصی که این درخواست را ارسال کرده است به میزان کافی توکن در اختیار داشته باشد و همچنین به شبکه آسیب نرساند. اگر این تراکنش توسط نودها تایید شود به زنجیره بلوکها اضافه خواهد شد و  قابل تغییر نخواهد بود.

الگوریتم گواه اثبات سهام به عنوان جایگزینی برای الگوریتم گواه اثبات کار (proof of work) ارائه شده است. از آنجاییکه این روش دیگر نیازی به استفاده از ماینرهای پرمصرف نخواهد داشت از لحاظ محیط زیستی و مصرف انرژی الگوریتم محبوبتری قلمداد میشود. در عوض نودها که کوین و توکن‌ها را برای ایجاد بلوک جدید استیک می‌کنند جای روش‌های استخراج را گرفته‌اند.

به دلیل برتری‌های این روش نسبت به الگوریتم قدیمی‌تر گواه اثبات کار، تعداد بلاک چین‌هایی که از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده می‌کنند روزبه‌روز در حال افزایش است. حتی بلاک چین‌های مشهوری مانند اتریوم در حال تغییر ساختار بلاک چین خود به الگوریتم گواه اثبات سهام هستند.

 

دیدگاه خود را به ما بگویید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم
فیلدهای دلخواه برای نمایش را انتخاب کنید. سایر فیلدها مخفی می شود. برای ترتیب دلخواه فیلدها را به محل دلخواه بکشید و رها کنید.
  • عكس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • موجودی
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • وزن
  • ابعاد
  • اطلاعات تکمیلی
  • ویژگی ها
  • ویژگی های سفارشی
  • فیلدهای سفارشی
Click outside to hide the comparison bar
مقایسه